Excel boekhouden

Waarom boekhouden in Excel?

Waarom zou je boekhouden in Excel? Er zijn zoveel manieren om te boekhouden, waarom dan juist op deze manier? We leggen het je hier kort uit.

Waarom boekhouden?

Waarom zou je überhaupt boekhouden? Ten eerste, omdat het verplicht is voor alle ondernemers. Je bent verplicht om belastingaangifte te doen. En zonder boekhouding, geen aangifte. Je moet sowieso twee keer belastingaangifte doen als ondernemer, namelijk btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting. Als je je boekhouding niet in orde hebt, kun je niet (goed) aangifte doen.

Daarnaast is het altijd handig om je boekhouding goed te doen. Je ziet precies hoe het met je bedrijf gaat. Maak je op dit moment winst? Hoeveel moet je nog aan belasting betalen (zodat je nu niet alles zomaar gaat opmaken) en waar gaat al je geld aan op? Dit kun je snel zien als jij jouw administratie up-to-date hebt. Een goede boekhouding is dus verplicht, maar ook handig.

Boekhouden op papier

Vroeger deed iedereen zijn boekhouding op papier. Je kreeg dan grote mappen vol bonnetjes en facturen. Gelukkig hoeft dit nu niet meer. Ondernemers die alles nog op papier doen zijn veel te veel tijd kwijt en lopen het risico dat ze hun boekhouding kwijtraken bij brand, waterschade of diefstal. Boekhouden op papier is hopeloos ouderwets. Iedereen heeft tegenwoordig toch een computer of tablet (of kent op z’n minst iemand bij wie je even op de computer mag om je administratie bij te werken).

Boekhouden op computer of tablet

De makkelijkste manier om je boekhouding te doen is op een computer of tablet. Het liefst met een toetsenbordje zodat je snel je cijfers kunt invoeren. En omdat iedereen wel Excel (of een vergelijkbaar programma) heeft kun je het beste dit programma gebruiken. Het staat toch al op je computer.

Gratis boekhouden

Boekhouden in Excel is gratis. Zoals net gezegd heeft iedere computer wel Excel. Hier hoef je niets voor te betalen. Je hoeft dus geen dure programma’s aan te schaffen of te downloaden. Je hebt ook geen opstart- of licentiekosten. Gewoon het Excel template downloaden en je kunt direct aan de slag.

Als je onze Excel-boekhouding downloadt staan alle belangrijke zaken al voor je ingevuld. Je hoeft alleen je gegevens aan te vullen en je administratie bij te houden. Handig toch?

Gemakkelijk

Boekhouden in Excel is gemakkelijk en snel. Je vult gewoon de gegevens van je facturen en bonnetjes in het Excel-bestand in. Als je dit één keer gedaan hebt, zie je dat dit heel eenvoudig is. Ook kun je heel makkelijk facturen aanmaken én direct in je administratie verwerken. Zo heb je alle facturen bij elkaar en meteen ook aan je boekhouding toegevoegd.

Voor iedere ondernemer geschikt

De Excel-boekhouding is geschikt voor iedere ondernemer. Ben je zzp’er, freelancer, net gestart of al een tijd bezig? Boekhouden is Excel is dé manier om snel en gemakkelijk je boekhouding te doen. Download daarom nu het gratis Excel-bestand en ga direct aan de slag.