Veelgestelde vragen

Wat kost de Excel-boekhouding?

Niets, download hier jouw gratis Excel template voor je boekhouding en begin met het opstarten en bijwerken van je boekhouding.

Hoe maak ik extra categorieën aan?

Het advies is om geen categorieën toe te voegen. Je kunt ze eventueel wel van naam veranderen. Als je wijzigingen aanbrengt kan het zijn dat de sheet niet goed meer werkt. Controleer of alles goed werkt voor je de boekhouding opslaat.

Ga als volgt te werk:

 1. Maak het tabblad ‘Categorieën’ zichtbaar.
 2. Verwijder de werkblad beveiliging onder ‘Controleren’.
 3. Pas een categorie aan die je niet gebruikt. Kijk goed naar de soort post (balans of winst/verlies).
 4. Zet de beveiliging terug aan.

Nu kun je de categorie selecteren en wordt deze zichtbaar in alle tabbladen.

Waarom zou ik boekhouden in Excel?

Boekhouden in Excel is gratis, gemakkelijk en snel. Je bent als ondernemer nu eenmaal verplicht om een administratie bij te houden. Waarom dan niet in een gratis Excel template, in plaats van te veel te betalen voor een duur pakket of overbodige boekhouder?

Voor wie is een Excel-boekhouding geschikt?

Onze Excel-boekhouding is voor iedere ondernemer geschikt. Dus ben je een zzp’er, freelancer of andere ondernemer? Je kunt je complete administratie doen in Excel. Ben je net gestart met je onderneming, of zit je eraan te denken om voor jezelf te beginnen? Dan is het nu tijd om te kijken hoe je je boekhouding gaat doen. Download hier het gratis Excel template en start direct met boekhouden.

Kan ik de Excel-boekhouding ook op mijn Mac gebruiken?

Meestal wel. De Excel template is geschikt voor bijna alle apparaten die uitgerust zijn met Excel. Hoewel Excel van Microsoft (Windows) is, werkt dit ook prima op de meeste Mac-installaties. Helaas kunnen wij niet per systeem kijken hoe instellingen staan en welke versies gebruikt worden. Het kan daarom voorkomen dat de boekhouding niet helemaal goed werkt op jouw Mac. We raden je dan aan een online pakket te kiezen.

Werkt de Excel-boekhouding ook in Open Office?

Om alles goed door te rekenen maken we gebruik van macro’s in Excel. Uit ervaring is gebleken dat Open Office niet goed omgaat met een aantal macro’s. We raden daarom aan Microsoft Excel te gebruiken.

Een licentie van Excel kan prijzig zijn als dat niet vooraf op uw systeem geïnstalleerd is. Uiteraard kunt u dan ook gebruik maken van e-Boekhouden.nl.

Welke onderdelen zitten er het Excel-bestand?

Met ons Excel-bestand kun je een uitgebreide administratie voeren. Dit is inclusief:

 • Factuursjabloon, zodat je gemakkelijk facturen maakt én meteen verwerkt in je boekhouding!
 • Verkoopfacturen invoeren en beheren
 • Inkoopfacturen invoeren en beheren
 • Financieel overzicht en winst- en verliesrekening
 • Relaties invoeren en aanpassen
 • Balans
 • Btw-aangifte

Wat doen jullie met mijn e-mailadres?

We gebruiken je e-mailadres alleen voor administratieve doeleinden. We zullen je e-mailadres nooit doorverkopen aan een derde partij. Wanneer er een nieuwe versie van de Excel template beschikbaar is zul je een e-mail ontvangen. Er komt een nieuwe versie per kalenderjaar. Daarnaast kun je berichten ontvangen van e-Boekhouden.nl.