urenregistreren in excel

Vergeet je uren niet te registreren!

Werk je als ondernemer, bijvoorbeeld als zzp’er of freelancer? Vergeet dan niet om je uren goed te registreren (bijhouden), bijvoorbeeld in een Excel-bestandje. Waarom? Dat leg ik je hier graag uit.

Urencriterium

Als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende fiscale regelingen. De belangrijkste is eigenlijk wel de zelfstandigenaftrek. In 2022 kan je € 6.310 aftrekken, maar dit zal nooit meer zijn dan de winst die je hebt gemaakt. Ook zal het bedrag van de zelfstandigenaftrek elk jaar met € 360 afnemen tot het in 2028 een bedrag van € 4.120 heeft. Ben je een startende ondernemer? Dan kun je ook gebruikmaken van de startersaftrek, dit is nog eens € 2.123. Dit kan je dus een flink bedrag aan belasting schelen.

Als je gebruik wilt maken van deze regelingen, moet je wel minimaal 1.225 uur per jaar aan je bedrijf besteden. Het kan zijn dat de Belastingdienst controleert of je ook daadwerkelijk zoveel uur aan je bedrijf besteed. Je moet dit dus op een of andere manier kunnen bewijzen. Dit kan heel eenvoudig met een urenregistratie. Hoe je dit bewijst, mag je in principe zelf weten.

Welke uren mag je meetellen?

Je mag alle uren die je voor je bedrijf bezig bent meenemen in het urencriterium. Dit is dus ook de tijd die je aan je administratie kwijt bent, of een cursus volgt. Maar ook de reistijd voor je werk, of zelfs het lezen van nieuws over je vakgebied. Alles wat ook maar een beetje met je bedrijf te maken heeft, telt mee voor het urencriterium.

Projecten

Werk je op basis van projecten, waarin je je uren op een of andere manier moet verantwoorden? Dan is het ook handig dat je goed je uren bijhoudt. Andersom, als je juist per uur betaald krijgt, dan is het ook handig dat je goed voor jezelf bijhoudt voor welke klant je hoeveel uren hebt gewerkt.

Wel of niet declarabel

Daarnaast kun je goed bijhouden wat wel en niet declarabel is. Hoeveel uur van je bedrijf ben je bezig voor je klanten? Hoeveel uur krijg je echt betaald? Stel je werkt 40 uur in de week, maar slechts 10 uur kun je declareren bij je klanten, dan verdien je waarschijnlijk te weinig. Je bent dan niet echt efficiënt bezig. Aan de andere kant, als jij in die 10 uur dan meer dan genoeg verdient, prima. Maar over het algemeen werkt het niet zo. Je kunt met een goede urenregistratie precies zien hoeveel uur je werkt voor welke klant, zodat je ook kunt zien welke klanten of projecten het meest rendabel zijn.

Software

Er zijn verschillende softwarepakketten en apps, waarmee je je uren kunt registreren. Sommige zijn gratis, sommige met advertenties, voor andere moet je betalen. Urenregistratie is soms ook onderdeel van een groter programma, bijvoorbeeld een boekhoud- of projectsysteem.

Agenda

Je kunt ook gewoon in je agenda (van je telefoon) bijhouden hoe lang een afspraak heeft geduurd, of hou in je notities bij wat je iedere dag gedaan hebt voor je bedrijf. Dit kun je dan in een Excel-bestandje zetten. Zo zie je per maand (en jaar) precies hoeveel uur je hebt gewerkt.

Waarom zit er geen urenregistratie in jullie Excel-Boekhouding?

Misschien denk je nu? Waarom zit er geen functie om je uren te registreren in de Excel-Boekhouding? Dit is omdat we onze boekhoud template zo simpel mogelijk willen houden, voor kleinere en startende ondernemers. Urenregistratie is echt een extra functie. Bovendien kun je zelf bepalen hoe je jouw uren bijhoudt.

Wil je meer functies in je boekhouding? Dan adviseren wij e-Boekhouden.nl.

Ben je ondernemer en trouwe gebruiker van Bobbie Excel-Boekhouden? Dan is dit boekhoudprogramma zelfs 12 maanden helemaal gratis te gebruiken.