Tips

Tips voor de boekhouding nodig? Bekijk onze 8 tips en wordt een boekhoud-pro!

Tip 1: Op tijd je boekhouding doen

Op tijd je boekhouding doen. Als je regelmatig je boekhouding up-to-date houdt, hoef je nooit heel veel in een keer te doen. Beter iedere maand een beetje dan elk half jaar een hoop. Maak in je agenda een moment vrij (bijvoorbeeld een keer in de 2 weken, of nog beter iedere week) om je boekhouding te doen. Met ons Excel-bestand doe je dit heel makkelijk.

Tip 2: Neem alle zakelijke kosten mee

Vergeet niet alle zakelijke kosten mee te nemen in je boekhouding. Hoe meer kosten je kunt opgeven, hoe minder belasting je uiteindelijk hoeft te betalen. Dit geldt voor zowel je btw- als inkomstenbelastingaangiftes.

Tip 3: Betaal op tijd je facturen, maar niet te vroeg

In je Excel-boekhouding zie je heel snel welke facturen nog open staan. Zorg dat je je rekeningen en facturen op tijd betaalt.

Tip 4: Betalingstermijn

Op het factuursjabloon in de Excel-boekhouding staat standaard een betalingstermijn van 14 dagen. Wil je liever 30 dagen, pas het factuursjabloon dan even aan.

Tip 5: Stuur aanmaningen naar je klanten die niet betalen

Kijk in je Excel-bestand welke klanten jou nog niet betaald hebben. Zijn ze te laat? Bel ze op. Zorg dat je op hun radar blijft. Is een rekening betaald, vergeet deze dan niet in je Excel-boekhouding op “Betaald via bank” of “Betaald via kas” te zetten.

Tip 6: Btw-aangifte doen

Deze zie je staan in het tabblad Btw-aangifte. als alles up-to-date is, check je btw en voer deze in bij de Belastingdienst.

Tip 7: Geen privé-zaken in je boekhouding zetten

Zet alleen je facturen, bonnetjes, rekeningen etc. van je bedrijf in de Excel. Heb je leuke kleren voor jezelf gekocht? Heel fijn voor je, maar deze kosten horen niet in de boekhouding. Hou privé en zakelijke gescheiden.

Tip 8: Begin ieder jaar met een nieuw bestand

Is het jaar voorbij? Sla je Excel-bestand dan nog een keer op (met bijvoorbeeld Boekhouding-2018), in een aparte map (die je bijvoorbeeld ook Boekhouding-2018 noemt). Vervolgens download je de Excel-boekhouding nog een keer (is toch gratis!). Zo heb je ook altijd de meest recente versie te pakken.